De markt voor LED-verlichting is booming. Toch voorzag Aledia, opgericht in 2011, één probleem: het prijskaartje. Om de groei van LED-verlichting ook in de toekomst veilig te stellen, was een oplossing nodig die dit kostenprobleem aan kon pakken. Het start-up bedrijf heeft deze oplossing gevonden.
Coaxial gallium nitride (GaN) nanodraden worden aangebracht op grote, silicium wafers van 200 mm in diameter. Elke wafer bevat miljoenen GaN nanodraden, die elk in staat zijn om licht te verspreiden. Bij conventionele LED-verlichting worden de nanodraden aangebracht op wafers gemaakt van duur materiaal als saffier. Silicium is een stuk goedkoper, waardoor de productiekosten van LED-chips beduidend lager wordt.
IKEA
Aledia is met deze technologie op een goudmijntje gestuit, want de investeringen liegen er niet om. Een schare aan investeerders, onder andere IKEA, stoppen 28,5 miljoen euro in het bedrijfje. IKEA liet weten in het concept te investeren, omdat het concern meer energiebesparende lichtsystemen wil verkopen. De verwachting is dat consumenten eerder voor LED-verlichting kiezen wanneer de prijs daalt.
Wit licht
De huidige generatie LED-verlichting is enkel in staat om licht efficiënt te verspreiden in het blauwe gedeelte van het kleurenspectrum. Om wit licht te creëren wordt daarom fosfor op de LED-chips geplaatst, die het blauwe licht absorberen en verspreiden in andere kleuren. Het nadeel hiervan is dat fosfor de efficiëntie van LED-chips enorm verminderd.
Het uiteindelijke doel van Aledia is om een generatie van LED-lampen te creëren die wit licht verspreiden zonder het gebruik van fosfor.