Uneto-VNI: fiscale beloning voor energiebesparing invoeren

Hub Redactie
Hub Redactie
26 juni 2015
1 min

Via het Kadaster zijn energielabels van woningen openbaar toegankelijk. Daarom zou het initiatief geen extra manuren binnen de overheid opleveren. Ook huiseigenaren en bedrijven hoeven geen extra handelingen te verrichten.

Hoe het voorstel werkt, legt Uneto-VNI uit in de open brief: ‘Woningbezitters die energiebesparende maatregelen nemen en hiermee hun woning een groener energielabel geven, krijgen per `labelstap` een eenmalige korting op de inkomstenbelasting. Hoe groter de labelsprong, des te hoger de heffingskorting.’ 

Titia Siertsema, voorzitster van Uneto-VNI, ziet veel voordelen in het initiatief. “Dankzij deze maatregel brengen wij de CO2-uitstoot omlaag en komen de doelen van het energieakkoord binnen handbereik”, aldus Siertsema op de website van Uneto-VNI. “We helpen woningbezitters om hun energierekening omlaag te brengen en wonen betaalbaar te houden. Bovendien geven we een impuls aan het groene bedrijfsleven en stimuleren we de innovatiekracht van onze industrie.”

Het verlaagde btw-tarief voor renovatie- en onderhoudswerkzaamheden zorgde ook voor veel investeringen in energiebesparing. Dit verlaagde tarief zal per 1 juli echter vervallen. Volgens Siertsema kan het nieuwe voorstel een goede vervanger zijn: “Ons voorstel om energiebesparing fiscaal te belonen kan net zo`n positief effect hebben op vergroening van de bestaande bouw als de lage btw.”

Zie de website van Uneto-VNI om de open brief te lezen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen