​Zonnepanelen test werpt onmisbaar licht op rendement

Hub Redactie
Hub Redactie
18 juni 2015
2 min

Hoewel de prijs van zonnepanelen in de loop van een aantal jaren spectaculair is gedaald, blijven de panelen een flinke aanschaf. En wie wil investeren in zonnepanelen, wil uiteraard nog altijd waar voor zijn geld. Maar hoe komt de consument erachter voor welke zonnepanelen hij het beste kan kiezen? Een zonnepanelen test kan een goed vertrekpunt zijn voor een verkenningstocht op de markt voor zonnepanelen.

Een onafhankelijke test biedt uiteraard geloofwaardiger informatie dan een – ongetwijfeld goedbedoelende – enthousiaste leverancier! Ook als u als installateur zonnepanelen aanbiedt en/of installeert is het goed om uw klant te voorzien van objectieve, vergelijkende informatie. Alleen op basis hiervan kunnen zij een onderbouwde beslissing nemen. Kunt u hen een betrouwbare zonnepanelen test bieden, dan onderstreept u hiermee zonder twijfel uw professionaliteit.

Investering en rendement

Zonnepanelen testen is van essentieel belang om steekhoudende uitspraken te kunnen doen over het rendement van een investering. Alleen uit een deskundig uitgevoerde test blijkt wat het uiteindelijke rendement is. Op basis van de testresultaten kan vastgesteld worden of een bepaald type relatief dure zonnepanelen een rendement oplevert dat de investering rechtvaardigt. Andersom kan zo`n onderzoek ook aan het licht brengen dat een bepaald paneel weliswaar erg goedkoop is, maar zo`n laag rendement heeft dat goedkoop alsnog duurkoop is!

Bij het uitvoeren van een gedegen zonnepanelen test komt heel wat kijken als het gaat om testvoorwaarden en -omstandigheden. Zo is het van belang om de test uit te voeren over de periode van een heel jaar; dit omdat de opbrengsten van de panelen per maand wisselend zijn. Sommige panelen presteren relatief goed in koudere omstandigheden en andere juist weer in een warmere setting. Alleen testen over een langere periode levert daarom een eerlijke vergelijking op.

Identieke omstandigheden noodzakelijk

Vanzelfsprekend is het bij het testen van pv-panelen ook van belang dat de omstandigheden waaronder wordt getest identiek zijn. De instelling van de installaties moet op vergelijkbare (optimale) wijze naar de zon gericht zijn. Daarnaast dienen de schaduwomstandigheden identiek te zijn en moet dezelfde omvormer gebruikt worden. Als een proef wordt uitgevoerd gedurende langere tijd, is het naast dit alles ook van belang te weten op welk moment de panelen aan de test zijn toegevoegd; dit omdat veroudering van de zonnecellen leidt tot een vermindering van de energieproductie (jaarlijks circa 0,7 procent).

Een onafhankelijke en degelijk onderzoek geeft duidelijkheid over kwaliteit en rendement; informatie die onmisbaar is voor een ieder die over wil gaan tot de aanschaf van zonnepanelen. Een goede test laat fraaie verkooppraatjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. En alleen op basis van onderbouwde cijfers kunt u de keuze maken voor zonnepanelen die een rendement bieden waar u warm voor loopt.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen