Octrooi-informatie uit het vuistje

Hub Redactie
Hub Redactie
26 juni 2015
2 min

Dagelijks komen ze bij Octrooicentrum Nederland binnen met vragen. We zijn MKB’ers en we hebben iets bedacht, en nu? Alhoewel niet zo netjes, is een wedervraag hier wel op zijn plaats: “Wat is het? Waar praten we over?”

Wij dachten: “Tegenwoordig kun je al veel met zo`n inkjet 3D printer. Wat als we nu eens een PCB (Printed Circuit Board) gaan maken met zo’n ding!? Maar dan in meerdaagse uitvoering, voor de ruimtebesparing! We hebben even op internet gekeken, maar konden niet direct zoiets vinden. Is dat te octrooieren?”

Of ze al zelf in Espacenet hebben gezocht. Helaas niet. En dat is jammer, want in die internet-octrooiendatabase – met ruim 90 miljoen octrooipublicaties! – is zo`n beetje alles terug te vinden wat de afgelopen 175 jaar aan technische innovaties heeft opgeleverd. Het zou innovators een hoop verloren tijd (en heel veel geld) kunnen besparen. Niet onbelangrijk dus.

Je komt er dan bijvoorbeeld voor deze specifieke innovatie achter, hoeveel er al bekend is (≈ 570 octrooipublicaties), en wie de grote octrooispelers zijn (met name Integral Technologies). Natuurlijk zie je dan ook wat Nederlandse namen opdoemen zoals TNO, AKZO en Philips.

Je komt verder tot de ontdekking dat er specifieke octrooi-vindplaatsen bestaan om soortgelijke uitvindingen op te sporen (in de vorm van zoekcodes: in dit voorbeeld B29C67 – B33Y – H05K1 – H05K3). Als het zoeken naar de juiste code wat problematisch is, biedt een zoekadvies op maat wellicht een uitkomst.

En als u wilt, kunt u zelfs via uw e-mail periodiek op de hoogte worden gehouden van alles wat er nieuw verschijnt (via de Octrooi-Signaleringsservice).

Kortom, eerst zorgen voor de nodige informatie kan je een hoop ellende besparen! En tenminste voorkomen dat er weer zo`n bekend wiel je innovatieve pad kruist.

Dik van Harte werkt als octrooiadviseur bij Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO.nl). Hij heeft jarenlange ervaring met het beschermen van technische innovaties uit allerlei technische vakgebieden, met name door octrooi. Met deze column wil hij zijn ervaringen als octrooiadviseur delen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen