Er zijn veel aspecten die wel herkend worden als zodanig: een hoge druk of temperatuur of juist een belastende omgeving. Maar er wordt niet gelet op hoge leidingtemperaturen als gevolg van zonnewarmte. De uitvoering van de leidinginstallaties wordt steeds belangrijker door de groeiende belangstelling voor zonne-energie. “Een flinke kostendaling zorgt voor de groeiende belangstelling voor zonne-energie”, stelt Milieu Centraal. “In 5 jaar tijd is de prijs van zonnepanelen gehalveerd. Het aantal locaties met geregistreerde zonnepanelen is in een jaar tijd gestegen van 125.000 naar 185.000 adressen”, meldt netbeheerder Stedin. GfK onderzocht voor voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal dat 10 procent van de Nederlandse huishoudens van plan is om het komend jaar zonnepanelen te kopen. Toch wijst het GfK-onderzoek uit dat veel consumenten de aanschafkosten te hoog (40 procent) of te laag (ook 40 procent) inschatten.
En dat is zonde. Want de zon in Nederland schijnt gemiddeld jaarlijks 1.500 uur. Eén zonnepaneel is daarmee al goed voor zo`n 1.000 uur computergebruik plus 1.500 keer haren föhnen, stelt Vereniging Eigen Huis.
Hittebestendige onderdelen
Installaties die langdurig aan zon en hoge temperaturen worden blootgesteld, vereisen onderdelen die hun functies ook onder zulke omstandigheden duurzaam garanderen. Het komt geregeld voor dat installaties in aanraking komen met temperaturen van meer dan 100 °C. In de zomerse periode komt het zelfs voor dat installaties blootgesteld worden aan temperaturen tot 280 °C.
De keuze om te kiezen voor buisleidingsystemen en bijbehorende dichtelementen voor de persfittingen lijkt dan de ideale oplossing. Deze moeten langdurig aan temperaturen tot 140 °C kunnen worden blootgesteld en ook de genoemde piektemperaturen schadevrij doorstaan.
Dergelijke leidingsystemen lenen zich voor een groot aantal speciale toepassingen in het hogere temperatuurbereik, waaronder naast zonne-energie- ook stadsverwarmings- en lagedrukstoominstallaties.
Aandacht voor de uitvoering
Het vereist veel aandacht aan de uitvoering van het dichtelement. Gastoepassingen, koelcircuits of persluchtinstallaties stellen zo hun eigen eisen. Hier is de bestandheid van het dichtelement meer afgestemd op het medium dan op de gebruiksomstandigheden. Koude-elasticiteit en warmtestabiliteit kunnen daarbij een rol spelen, maar ook de chemische bestandheid tegen zuurstof en ozon kan voor bepaalde toepassingen gewenst zijn.