Kansen en uitdagingen van Industrie 4.0

Hub Redactie
Hub Redactie
16 juni 2015
2 min

Industrie 4.0

De term “Industrie 4.0“ staat voor de vierde industriële revolutie. Beter bekend als Smart Industrie, het nieuwe niveau van organisatie en controle over de gehele waardeketen van de levenscyclus van producten. Het is gericht op de steeds meer geïndividualiseerde eisen van de klant. Producten kunnen nog meer op maat gemaakt worden, productie kan kleinschaliger ingezet worden en dichterbij de consumenten plaatsvinden.

Nieuwe industriële revolutie

De vierde industriële revolutie wordt gekarakteriseerd door toenemende digitalisering en interconnectie van producten, waardeketens en business modellen. De basis voor de vierde industriële revolutie is de beschikbaarheid van alle relevante informatie door het aansluiten van alle instanties die betrokken zijn in de waardeketen. De verschillende mogelijkheden, de grote mate van verandering en de verhoogde behoefte aan investeringen van het industriële internet zijn een van de belangrijkste onderwerpen voor bedrijfsmanagement vandaag de dag.

Verbeteringen

Naar verwachting zal Industrie 4.0 het gehele bedrijf transformeren. In 2020 zullen Europese industriële bedrijven 140 miljard euro hebben geïnvesteerd in industriële internet applicaties. Daarnaast zullen 80% van de bedrijven hun waardeketen hebben gedigitaliseerd. Ook zal Industrie 4.0 productiviteit en het efficiënte gebruik van hulpbronnen met 18% verhogen binnen 5 jaar.

Verder kunnen vele andere verbeteringen voortvloeien uit de digitalisering van processen en waardeketens, zoals:

  • Focussen op de kerngebieden in de individuele waardeketen
  • Vermindering van ontslagnemers
  • Het minimaliseren van kwaliteitsverlies
  • Processen flexibeler en samenhangend maken

De grote kans van Industrie 4.0 ligt uit die data en vooral het efficiënte gebruik van nieuw gewonnen mogelijkheden.

Nog niet perfect

Een belemmering is nog wel dat elke module een eigen taal spreekt. De module van Festo communiceert bijvoorbeeld niet met die van Bosch Rexroth of Harting. Internationale (open source) standaarden afspreken is dan ook de grote uitdaging om tot een geïntegreerde Smart Industrie te komen. Pas dan kan het netwerk op volle kracht opereren.

Doorbraak nabij

Alhoewel de volledige integratie en standaardisatie voor Industrie 4.0 nog eraan moet komen, staat de kracht van het netwerk en het potentieel als een paal boven water. De `Industrie 4.0 trein` staat op het punt om te vertrekken. Het is nu de keuze van bedrijven om te beslissen wanneer het juiste moment is om in te stappen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen