Door RFID technologie kan de installateur bij de inbedrijfstelling van een stringomvormer in enkele seconden de ter plaatse geldige landparameters instellen. De installateur houdt de e.Key in de vorm en grootte van een betaalpas bij de stringomvormer om de gegevens door te geven. Zo zijn fouten bij het instellen eenvoudig te voorkomen.
Inspanningsbereik
Doordat het inspanningsbereik zeer breed is (170 V tot 750 V) is er een grote mate van flexibiliteit bij het toepassen van de omvormer. Daarnaast is het aantal MPP-trackers optimaal op het vermogen van het PV-systeem afgestemd. In combinatie met de nieuwe MPP-methode is hierdoor een zeer hoge energieopbrengst mogelijk. De innovatieve en intelligente serviceschakelaar zorgt voor extra bedrijfsveiligheid. Voor de bijschakeling controleert de omvormer de gelijkstroom- en wisselstroomvoorziening in de installatie. Mocht er een foutmelding tijdens het bedrijf optreden dan wordt het PV-systeem automatisch van de omvormer gescheiden.
Data monitoren
De geïntegreerde dataloggerfunctie legt alle gegevens vast en stelt ze in het monitoringportaal (e.Web) grafisch beschikbaar. Ook kunnen de gegevens worden ingezien met de e.UserApp op de smartphone. Afzonderlijke parameters kunnen ook worden ingesteld. Met de aanwezige setuptool (e.Data) kan er nauwkeuriger worden ingepland en servicewerkzaamheden worden voorkomen.
String-omvormer
De opgewekte stroom van een zonnepaneel is gelijkstroom, het elektriciteitsnet werkt met wisselstroom. De omvormer (of inverter) neemt de geproduceerde gelijkstroom en zet deze om naar wisselstroom zodat deze op het elektriciteitsnet kan worden teruggestuurd. Door de instraling van de zon verandert de hoogte van de opgewekte stroom. De omvormer heeft een computer die steeds op zoek gaat naar het punt op de I/V-curve waar het meeste Wattage (vermogen) mee kan worden opgewekt. Deze MPPT (maximum Power Point Tracker) zorgt ervoor dat de omzetting optimaal gebeurt. Een omvormer kan één of meerder van deze slimme computers in zich hebben.
Een String-omvormer heeft één of meerdere ingangen waar een kring (serie) zonnepanelen op kunnen worden aangesloten. Bij grote installaties wordt er met één centrale omvormer gewerkt of worden verschillende kleinere omvormers ingezet. Bij het ontwerp van de installatie (dimensioneren) moeten de kringen steeds worden opgebouwd in functie van optimaal werkgebied. Een nadeel van een string-omvormer is dat wanneer één zonnepaneel minder opbrengst heeft, de hele kring op het vermogen van die ene zonnepaneel zal functioneren. In serie geschakelde zonnepanelen waarbij één af en toe in de schaduw komt te staan, een verkeerde hellingshoek heeft gekregen of snel vuil heeft verzameld, kunnen dus de opbrengst behoorlijk dempen. Bij de keuze voor een string-omvormer moet er dus goed gekeken worden naar de plaatsing van de zonnepanelen.