Ruim 170 gigawatt aan zonne-energie wereldwijd

Hub Redactie
Hub Redactie
09 april 2015
1 min

Het Internationaal Energie Agentschap geeft met ‘Snapshot of Global PV Markets’ een terugblik op de zonne-energiemarkt van 2014. Het rapport laat zien hoeveel gigawatt aan zonnepanelen er vorig jaar is bijgekomen en welke landen de grootste afnemers van zonne-energie zijn. Het document geeft alvast een vooruitblik op het meer uitgebreide ‘Trends in Photovoltaic Applications’, dat later dit jaar verschijnt.

Azië grootste afnemer zonne-energie

In 2014 is er 38,7 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd; wat het totale vermogen wereldwijd op 177 gigawatt brengt. Dit is een lichte stijging van rond de 1 procent ten opzichte van 2013, toen er 37,6 gigawatt aan pv-vermogen werd geïnstalleerd. De grootste afnemer van zonne-energie is Azië, met China en Japan voorop. Het Europese marktaandeel is het afgelopen jaar behoorlijk afgenomen. In 2011 werd er in Europa nog 22 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd; in 2014 is dat aantal gedaald tot slechts 7 gigawatt.

Engeland grootste afnemer van Europa

Ondanks deze krimp, heeft Europa nog wel het grootste aantal zonnepanelen. Maar andere regio’s – met Azië als absolute koploper – zitten Europa op de hielen, nu ook zij zonne-energie ‘ontdekt’ hebben. In Europa is Groot-Brittannië het land met het meeste vermogen aan zonne-energie, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. In Nederland is in 2014 naar verwachting rond de 400 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Houd wel een slag om de arm, want dit cijfer is nog niet definitief.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen