In tegenstelling tot een gewone camera, registreert een thermische camera infrarood licht. Infrarood licht geeft informatie over de temperatuur van een object en is voor een mens niet zichtbaar. De thermische camera maakt een zogenaamde thermogram en zorgt er op deze manier voor dat we infrarood licht alsnog kunnen waarnemen. Dit visuele plaatje is radiometrisch en toont van iedere pixel afzonderlijk de temperatuur.
Inspecties en onderhoud uitvoeren
Met een thermische camera, ook wel warmtebeeldcamera of infrarood camera genoemd, kan een installateur veel verschillende kanten op. Zo kunnen ze met een thermische camera in de hand vroegtijdig mogelijke storingen opsporen, problemen oplossen en onderhoud plegen. De thermische camera is bij uitstek geschikt voor de totaal of W-installateur die zich bezig houdt met onder meer (vloer)verwarming, ventilatie en airconditioning.
Problemen met zonnepanelen lokaliseren
Maar de thermische camera heeft meer te bieden: ook de e-installateur kan ermee uit de voeten. Er is zelfs een thermische camera speciaal voor de elektromonteur op de markt. De testo 870 is samen met elektrotechnici en E-installateurs ontwikkeld. De thermische camera is een handig hulpmiddel in de schakelkast en spoort daarnaast ook risico’s in bekabeling en motoren vroegtijdig op. Een warmtebeeldcamera komt ook goed van pas bij PV-systemen. Het maken van een thermografie helpt bij het lokaliseren van problemen met zonnepanelen en kan zelfs schaduwplekken herkennen.
Leveranciers die een thermische camera aanbieden zijn Testo, Flir, Fluke, Kwx en Vandentempel.