De kooldraadlamp is veel milieuorganisaties een doorn in het oog. De gloeilampen vreten energie en hebben dan ook het dieprode energielabel E. Niet voor niets heeft de Europese Unie de kooldraadlamp en alle andere gloeilampen in 2012 verboden. Met dit verbod tracht de Europese Unie de productie van de kooldraadlampen terug te dringen, maar dat is niet helemaal gelukt. Sterker nog: de lamp met energievretende draad is nog volop te verkrijgen.
Veel vraag naar kooldraadlamp
Ondanks het opgelegde verbod is er nog altijd vraag naar de kooldraadlamp. Veel consumenten waarderen het unieke design van de lamp en hebben er maar wat graag een in hun woonkamer hangen. Daarnaast kunnen veel mensen maar niet wennen aan duurzame alternatieven als spaarlampen en ledverlichting, wat vaak toch een kille uitstraling heeft. Een gloeilamp geeft warmer licht en staat bovendien ‘een stuk gezelliger’.
Verbod op gloeilampen omzeilen
Dankzij simpele trucs is het door de Europese Unie opgelegde verbod te omzeilen en kan er toch aan de hoge vraag worden voldaan. Zo importeren veel Nederlandse groothandels de lampen uit China of Oost-Europa, waar ze als ‘versterkte industrielamp’ gewoon mogen worden verkocht. Ook komen de kooldraadlampen via Duitsland ons land binnen als verwarmingselementen, wat eveneens een slimme manier is om het Europees verbod op invoer van gloeilampen te voorkomen.
Naar verwachting is het in 2016 toch echt over met de pret. De Europese Unie zal dan het verbod op gloeilampen evalueren en strenger handhaven lijken onvermijdelijk. De enige oplossing die dan nog rest is om in plaats van energieslurpende kooldraadlampen ledlampen met designdraad op de markt te brengen; een maatregel waar leveranciers dan ook al volop mee bezig zijn.