Zijn zonnepanelen belastend voor het milieu?

Hub Redactie
Hub Redactie
10 maart 2015
1 min

Energie opwekken door middel van zonnepanelen is behoorlijk duurzaam. Toch kleeft er een nadeel aan zonnepanelen dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien: de productie. Zonnepanelen worden gemaakt van silicium; het hoofdbestanddeel van zand. Nadat silicium uit de grond is gewonnen, moet het gezuiverd worden van andere elementen. Om silicium van deze onzuiverheden te ontdoen, zijn hoge temperaturen nodig en komt CO2 vrij.

Transport

Deze productiemethode is dus redelijk belastend voor het milieu; en dan komt ook het transport nog om de hoek kijken. Het grootste gedeelte van de pv-panelen die in Nederland verkrijgbaar zijn, komen oorspronkelijk uit China en om de panelen hier te krijgen, wordt ook de nodige milieuvervuiling veroorzaakt.

Meer schone energie

Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. De productie van zonnepanelen mag dan niet zo duurzaam zijn; dat wil niet zeggen dat zonnepanelen niet goed voor het milieu zijn. Integendeel zelfs. Pv-panelen leveren veel meer schone energie op dan het energie kost om ze te maken. Tegenwoordig zijn pv-panelen een stuk efficiënter en hebben ze een lange levensduur. Inmiddels ligt de energie terugverdientijd van een zonnepaneel tussen de 1 en 2 jaar. In deze tijd heeft het zonnepaneel de energie gecompenseerd die de productie gekost heeft.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen