Zzp’ers: pas op voor onbetrouwbare intermediairs

Hub Redactie
Hub Redactie
27 februari 2015
2 min

Even vooropgesteld: ik ben niet zo’n fan van tussenbureaus. Ik heb er weinig goede ervaringen mee. Dat begon al op jonge leeftijd, zo rond mijn zeventiende. Ik liet me toen inschrijven bij diverse uitzendbureaus, hopend op een leuk administratief baantje, waarmee ik wat vakantiegeld kon verdienen. Ik werd toen om de haverklap gebeld door van die uitzendbureaubeppies. Dolenthousiast meldden ze mij per telefoon dat ze weer ‘een ontzéttend fantástische baan’ voor me hadden gevonden. Dat viel dan altijd enorm tegen, maar zelfs ‘strontscheppen in een varkensstal’ wisten ze als topfunctie te presenteren.

Later, toen ik afgestudeerd vertaalster was, schreef ik mezelf in bij een aantal grote vertaalbureaus. Dat kon nooit zomaar, hoeveel ervaring je ook had en hoe hoog je ook was opgeleid, je moest altijd een flinke proefvertaling maken. Onbetaald, welteverstaan. Als je door de keuring heenkwam, verdiende je minder dan de helft van wat het vertaalbureau opstreek. En daar moest je dan ook nog eens maanden op wachten, want het bureau betaalde pas als zij zelf het geld van de klant hadden ontvangen. En toen het economisch wat minder ging, werden de tarieven van de freelancers verlaagd, terwijl de bureaumedewerkers hetzelfde bleven verdienen. Zo is dus mijn aversie tegen intermediairs ontstaan.

Nu zag ik laatst een vacature uit uw vakgebied op een site voor zzp’ers. Een intermediair vroeg om een W-monteur. De functievereisten waren niet mals. Zo moest de monteur allerlei duur eigen gereedschap meebrengen, diverse certificaten en referenties meesturen, ploegendiensten draaien en overuren maken. Indien er te veel taal- en/of spelfouten in het CV stonden, zou de reactie zonder pardon ’terzijde worden gelegd’. Kortom, niet echt een vacature waar je direct heel enthousiast van wordt.

Nóg interessanter was het commentaar op deze ‘intermediair’. Meerdere zzp’ers schreven dat de beste man opdrachten aanbiedt waarop men ook rechtstreeks had kunnen reageren. Blijkbaar zoekt hij gewoon naar vacatures op internet, waarna hij zich opwerpt als intermediair. Dankzij de oplettendheid van andere zzp’ers heeft er gelukkig niemand gereageerd op deze vacature.

Toch is het zeker niet ondenkbaar dat er meer van dit soort louche intermediairs bestaan. Het loont daarom altijd de moeite om even te googelen, zodat u zeker weet dat de opdracht alleen via de intermediair te verkrijgen is. Verder vind ik dat intermediairs open moeten zijn over het bedrag dat ze aan u verdienen. Hun werk moet natuurlijk ook betaald en beloond worden, maar zij hoeven er niet méér aan over te houden dan u.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen