Wat doen we deze maand om CO2 te reduceren?

Hub Redactie
Hub Redactie
16 februari 2015
2 min

Hoe kan het nou eigenlijk dat de CO2 uitstoot van ons landje ongeveer gelijk is gebleven sinds 1990 (zie mijn column van december 2014)? We hebben toch met z’n allen al een heleboel inspanningen gepleegd om de CO2 emissies omlaag te krijgen! De economie groeit per saldo niet, dus daar ligt het niet aan. Ik vond dit plaatje.

Uitstoot van koolstofdioxide per sector

Dus sinds 1990 gaat de industrie de goede kant op. Geweldig. En daar moeten we vooral mee doorgaan want ik weet dat er nog een heleboel potentie voor besparing nog in zit. Als het industrie lukt om structureel de CO2 uitstoot te verlagen, waarom lukt het de rest dan niet?

Punt is dat de bevolking nog steeds licht groeit met ongeveer 0,5% per jaar door immigratie en omdat we steeds ouder worden. Daar moeten we tegen op boxen als we de totale CO2 uitstoot willen verlagen. Vooral de CO2 uitstoot van wegverkeer, energiebedrijven en huishoudens groeien.

De CO2 uitstoot van huishoudens in deze grafiek is exclusief de CO2 uitstoot die vrijkomt bij het maken van elektriciteit in bijvoorbeeld een kolen- of gascentrale. Die wordt dus bij de energiebedrijven gerekend.

De CO2 uitstoot van huishoudens in deze grafiek is dus vooral gasverbruik voor verwarming en warm tapwater. Per huishouden is dit de afgelopen jaren gedaald. Dat gaat de goede kant op! Maar het totaal aantal huishoudens neemt toe waardoor het per saldo toch stijgt. Dweilen met de kraan open dus!

In het tweede plaatje hierboven is energiesector dan weer zonder de elektriciteitsproductie.

Sinds 1990 is de productie van elektra met 47% toegenomen. Bijna de helft meer dus! Wij exporteren 13% van onze geproduceerde elektriciteit, en importeren er 28%. (Bron CBS) Het is nu netto circa 20 mlrd kWh import, terwijl dit in 1990 circa 10 mlrd kWh per jaar was. Mede dankzij deze toegenomen import, efficiency maatregelen en een paar procent duurzame elektriciteit opwekking valt de stijging van de CO2 uitstoot bij energiebedrijven (zie het eerste plaatje) mee! Maar onze toenemende honger naar elektriciteit lijkt niet te stillen.

Ik puzzel verder wat we nou moeten doen om écht maatregelen te nemen. Wat is reëel zodat we met z’n alleen toch nog een comfortabel bestaan hebben?

Intussen heb ik in m’n huis een douche-wtw geplaatst om maar bij mezelf te beginnen. Daarover volgende keer meer, want dat viel nog niet mee in een huishouden met 2 douches!

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen