Zonne-energie maar dan mooi: solar architecture

Hub Redactie
Hub Redactie
20 januari 2015
2 min

De combinatie tussen moderne bouwtechnieken en de technologie van zonnepanelen wordt ook wel `solar architecture` genoemd. Zonnepanelen standaard op daken of in de tuin neerplanten is niet bepaald `esthetisch` te noemen. Aan de architecten van vandaag de taak om hun creativiteit de vrije loop te laten en naar manieren te zoeken om zonnepanelen op een innovatieve manier in hun ontwerpen op te nemen en op een fraaie manier te integreren.

Gebouw-geïntegreerde zonne-energie

Een nieuwe tendens is de zogeheten Building Integrated PhotoVoltaïcs (BIPV), oftewel gebouw-geïntegreerde zonne-energie, waarbij – de naam zegt het al – zonne-energie wordt geïntegreerd in gevels en daken. Een voorbeeld hiervan zijn zonnecellen die in dakpannen verwerkt worden.
Daarnaast kunnen zonnepanelen ook geïntegreerd worden in de gevel; zijn er al prefab zonne-energie daken en bestaan er zelfs al zonnepanelen met geïntegreerde reinigingssystemen, waardoor ze een maximale opbrengst zonne-energie kunnen bieden.

Zonne-energie verwerken in een gebouw kan tot verregaande multifunctionaliteit leiden. Een gebouw dient dan niet meer alleen om onderdak te bieden aan particulieren en bedrijven, maar kan bijvoorbeeld ook zijn eigen energie opwekken. En waarom alleen een gebouw… Er bestaan ook al zogeheten `zonne-carports`, die voldoende stroom opwekken om `s nachts 2 elektrische auto`s op te laden.

Enkele voorbeelden

In augustus 2011 werd het Eneco World Project, het nieuwe hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam opgeleverd; een gebouw dat als voorbeeld kan dienen van een mooi én duurzaam gebouw. In dit gebouw zijn bijzondere technische oplossingen verwerkt op het gebied van zonne-energie, windenergie en luchtcirculatie. De gevel gericht op het zuiden heeft bijvoorbeeld een gevel-geïntegreerd zonnestroom systeem van maar liefst 500m² grootte. Het resultaat is een gebouw dat voldoet aan hoge prestatie-eisen op het vlak van energieverbruik, luchtdichtheid en isolatie… en dat er bovendien bijzonder mooi uitziet.

Of wat dacht u van de nieuwe perronoverkapping van het Centraal Station Rotterdam, waarbij ruim 136.000 zonnecellen, verspreid over 10.000m² van het totale dakoppervlak van 28.000m², zijn verwerkt in verschillende patronen? Hierdoor wordt een gevarieerd spel van schaduwen op de perrons gecreëerd.

Gevel 2015

Benieuwd naar de ontwikkelingen op het vlak van gebouw-geïntegreerde zonne-energie of wilt u graag met gelijkgestemde architecten, ingenieurs, installateurs en aannemers in contact komen? Kom dan zeker naar de beurs GEVEL 2015, die tijdens de Week van de Bouw van 9 tot en met 13 februari in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvindt. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen