Sleutels en pincodes zijn niet helemaal te vertrouwen als het op veiligheid aankomt. Steeds vaker leest u over grootschalige fraude door ‘skimmers’ die de magneetstrip van een pinpas kopiëren en tegelijk de pincode van de gebruiker afkijken.
Datzelfde geldt ook voor toegangsbeveiliging: sleutels worden gekopieerd en dankzij nieuwe technologieën als 3D printen, kunnen sleutels eenvoudig (bij)gemaakt worden met enkel een foto van het sleutelgat als input. Met software zoals Photobump kan een 3D printer een plastic sleutel uitprinten die past op het sleutelgat op de foto. Ontwikkelaars Weyers en Holler hebben hun software niet vrijgegeven, maar gebruiken het als waarschuwing voor slotenmakers. Toch is het 3D printen van sleutels niet nieuw; in 2009 was een Duitse hacker al succesvol in het namaken van de handboeisleutels van de Nederlandse politie, en daarvoor had hij enkel een 12 megapixelcamera en 3D printer nodig. Dit soort innovaties werpen grote uitdagingen voor de beveiliging op.
Biometrische toegangscontrole
Steeds vaker kiezen bedrijven en ook particulieren voor biometrische sloten ter beveiliging van hun pand en waardevolle spullen. Met biometrische beveiliging worden technieken bedoeld die dienen ter identificatie en herkenning van personen aan de hand van onder meer vinger- of handafdrukken, gezichtsvormen, iris, stem en oorafdrukken. Er zijn al heel wat vingerafdruksloten en zelfs ook touchless 3D-vingerafdrukscanners verkrijgbaar. Ook op het Nederlandse paspoort prijken onze gelaatsscan en twee vingerafdrukken.
Het voordeel is dat biometrische eigenschappen nooit ‘verloren’ gaan en dat alleen geregistreerde gebruikers toegang hebben tot een pand of een kamer. Bovendien kan precies uitgelezen worden wie wanneer waar was.
Toch brengen ook deze systemen van beveiliging risico’s met zich mee. Biometrische gegevens zijn uniek; dus als databases met biometrische gegevens ‘op straat komen te liggen’, kunnen deze gegevens nooit meer gebruikt worden. Ook is er nog het nadeel dat wie kwaad wil, vingerafdrukken ook stiekem kan nemen of iemands iris kan fotograferen. Het klinkt misschien allemaal een beetje als een ‘mission impossible’, maar de realiteit gaat soms nog veel verder.
Camera beveiliging: digitaal en geïntegreerd
Ook in camera beveiliging staat de evolutie niet stil. De trend wijst steeds meer in de richting van ‘interoperabele geïntegreerde systemen’, die informatie uitwisselen. Analoge beveiliging wordt steeds meer digitaal, denk aan IP-verbindingen, HD-camera’s en digitale beeldverwerking, waardoor ook de toepassingen van video-analyse toenemen. Innovaties zoals LiveView maken het mogelijk dat de politie real time kan meekijken met camerabeelden van een particuliere alarmcentrale.
Ook zien we steeds meer dat fysieke beveiliging en op Internet Protocol (IP)-gebaseerde beveiliging met elkaar geïntegreerd worden. Systemen als video surveillance, perimeterdetectie, toegangscontrole en brandbeveiliging worden geïntegreerd met systemen voor gebouwbeheer en andere veiligheidstoepassingen. Al deze diverse systemen kunnen dan vanaf één centraal punt beheerd worden, bijvoorbeeld door een alarmcentrale of door de particulier zelf vanaf zijn eigen laptop, smartphone of tablet.
Het gebruiksgemak en de mogelijkheden zijn evident, maar het spreekt voor zich dat ook hier weer flinke veiligheidsrisico’s aan kleven. Zo zien we dat steeds meer cybercriminaliteit zich focust op ‘apps & mobile’. De beveiligingssector moet hierop inspelen door extra maatregelen te nemen ter beveiliging van deze zogeheten connected ‘bring your own device’ systemen, zoals smartphones en tablets.
De zoektocht naar totaalondersteuning in beveiliging
Om de total cost of ownership te doen dalen, wordt gezocht naar leveranciers en integrators die een totaalondersteuning bieden. Voor de installateur betekent dat er zich kansen aandragen voor wie deskundig is in het integreren van systemen van beveiliging, brandveiligheid en huisautomatisering. Bovendien eindigt uw dienstverlening niet bij de installatie, maar komt er ook nog onderhoud en garantie bij kijken. Voor kleinere installatiebedrijven kan het interessant zijn om met andere partners samen te werken om in zo’n totaaloplossing te voorzien.