Energie: alles op z’n kop

Hub Redactie
Hub Redactie
04 september 2014
2 min

Gaskraan dicht

“Er is een grote verschuiving gaande op het gebied van energie”, zegt installateur/loodgieter John van de Ven, eigenaar van Installatiebedrijf Van de Ven in Vlijmen. “Ik houd er rekening mee dat de gasbel een keer op raakt en/of de gaskraan dichtgedraaid wordt, en dat het gasverbruik in de huidige vorm gaat verdwijnen. Duurzaam opgewekt (waterstof)gas is een alternatief en zou in aangepaste vorm in het bestaande aardgasnet gepompt kunnen worden. In theorie is dat mogelijk, maar nu is dat nog heel kostbaar. In 2015 worden A label pompen in cv-ketels verplicht, een goede zaak. Zo`n pomp bespaart tot zo`n drie kwart van het energieverbruik, dus dat gaat heel veel opleveren.”

Geothermie en biomassa

“De woningen die nu worden gebouwd, hebben dusdanig weinig energie nodig dat dat ook elektrisch te realiseren is. Veel nieuwbouwwoningen krijgen al geen aardgas meer, maar zijn aangesloten op een verwarmingssysteem, waarbij de woningen worden verwarmd via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen, de bekende stadsverwarming of stadswarmte. Voor deze vorm van warmtedistributie wordt vaak gebruik gemaakt van restwarmte van elektriciteitscentrales, maar je ziet ook dat geothermie en de warmte van afvalverbrandingsinstallaties wordt gebruikt. Nieuwe ontwikkelingen zijn er ook in de vorm van biomassa, warmtepompen en zonnecollectoren.”

Onstuimige markt

Bij bestaande woningen zijn ook besparingen mogelijk. John: “Woningeigenaren schaffen vooral zonnepanelen aan. Die markt is in Nederland nog niet verzadigd, maar wel erg onstuimig, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. Op internet is veel informatie beschikbaar, maar dat zet mensen nogal eens op het verkeerde been, vooral wat de prijzen betreft. Een probleem is dat er op grote schaal zonnepanelen worden gedumpt, dat wil zeggen: aangeboden tegen bodemprijzen. Er zijn veel te veel producenten. Dat kan niet goed gaan, dus wie z`n handel minder ziet worden, probeert zijn panelen nog kwijt te raken. De prijzen zijn dan verleidelijk laag, maar zo`n producent is natuurlijk niet betrouwbaar. Garantie krijg je er niet meer op, en daar wil je als installateur je vingers niet aan branden.”
Zon is natuurlijk een prachtig alternatief en we hebben in Nederland nog lang niet alle mogelijkheden benut. John: “In Duitsland en België is de markt verzadigd en je ziet nu Duitse en Belgische bedrijven naar Nederland komen. Dat gaat ten koste van de installatiebedrijven hier en dat is heel jammer.” 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen