Nieuwe stap in domotica: gedachten-, spraak- en oogbesturingssysteem

Hub Redactie
Hub Redactie
11 augustus 2014
2 min

Hoe werkt het?

Het systeem bestaat uit: de Emotiv Insight Brainware; een headset die hersenactiviteit kan meten, een slimme bril met geprojecteerd scherm; zoals bijvoorbeeld Google Glass, een tablet en speciale software.

De software is dé schakel tussen het denk-, oog- of spraakcommando en het apparaat. Het commando wordt vastgelegd door de headset en de bril, waarna deze wordt doorgegeven aan de tablet. Hierop staat een app, die het commando via wifi doorseint naar de tv, verlichting of personenalarmering.

“Het revolutionaire zit hem niet zozeer in het aansturen met hersenimpulsen”, legt projectleider Bob Koppes van Accenture uit. “Daar is al eerste generatie apparatuur van. Het bijzondere is dat je aan deze toepassing in principe alles zou kunnen hangen wat je maar wilt.”

ALS

Het systeem is in eerste instantie speciaal ontwikkeld voor mensen met de spierzieke ALS, een neuromusculaire aandoening, die leidt tot het uitvallen van de spierfuncties maar het geestelijke vermogen blijft volledig behouden. Het doel is om deze patiënten zo meer controle over hun leven te geven. Philips en Accenture hebben alle besturingen samengevoegd, omdat ALS-patiënten snel achteruit kunnen gaan en dus op het ene moment hun vingers of ogen nog wel goed kunnen bewegen en het andere moment niet meer.

Het systeem is door Philips en Accenture al wel gebouwd maar moet nog uitvoerig getest worden. “Deze proof of concept maakt de potentie van draagbare technologie op een krachtige, nieuwe manier duidelijk. Met behulp van digitale innovatie kunnen mensen met ernstige ziekten en mobiliteitsbeperkingen een stukje controle op hun leven terug pakken”, aldus Paul Daugherty, Chief Technology Officer bij Accenture. “Door samenwerkingen zoals deze willen we het leven van mensen met gezondheidsproblemen helpen verbeteren.”

Bron: Philips

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen