‘Ondernemen is meebewegen met de markt’

Hub Redactie
Hub Redactie
04 augustus 2014
2 min

Ondernemen is alles zelf doen 

“Ik heb een tijd in loondienst gewerkt, maar dan ben je steeds alleen maar aan het `loodgieteren`”, zegt Nick Snijders ( Loodgietersbedrijf Nick Snijders in Haarlemmerliede). “Het leek me leuk om ook zelf de offertes te maken, de inkoop te doen, de facturen te maken; kortom het hele gebeuren. Daarom ben ik ondernemer geworden. Ik ben zelf verantwoordelijk voor alles wat er in en met mijn bedrijf gebeurt. Zo loop ik nu rond met het idee om wat met zonnepanelen te gaan doen. Als ik zover ben, dan neem ik de beslissing. Dat onafhankelijke vind ik fijn. Het helpt wel dat ik weinig last heb van de crisis. Ik kan me voorstellen dat ondernemen op dit moment voor veel directeuren en eigenaren in de branche juist ook heel lastig is.”

Ondernemen is flexibel zijn 

Uit de woorden van Alex van Jole  (Advies- en installatiebedrijf Van Jole Interklimaat in Ridderkerk) blijkt dat flexibel zijn belangrijk is als ondernemer. Hij zegt: “Ons bedrijf bestaat al 45 jaar. Lang genoeg om te ervaren dat er vette en magere jaren zijn. In de loop van de tijd hebben we onze focus verlegd – we begonnen ooit met gashaarden – en inmiddels draaien we op drie belangrijke pijlers: klimaat, sanitair en loodgieterswerk. Dat spreidt het risico natuurlijk en daarom raakt de crisis ons nauwelijks. De onderhoudsabonnementen zorgen bijvoorbeeld voor een constante werkstroom. We werken nu met 25 man, en meer wil ik ook niet. We zijn groot genoeg om omvangrijke en ingewikkelde projecten aan te kunnen, maar zou daar opeens geen vraag meer naar zijn, dan gaan we gewoon ketels ophangen. Je moet meebewegen met de markt, dat is cruciaal als je ondernemer bent.”

Ondernemen is vrijheid

Loodgieter Regina Smolders (De Loodgietster, Amsterdam) werkte als monteur in loondienst. Ze vertelt: “Ik was ooit al zzp`er geweest. Toen ik voor een baas werkte, begon het weer te kriebelen en ben ik uiteindelijk weer voor mezelf begonnen. Voor mij is ondernemen vooral vrijheid. Zelf kunnen bepalen wat je doet, hoe je dingen aanpakt – zowel qua bedrijfsvoering als bij het oplossen van een probleem –, welke richting je opgaat met je bedrijf, dat is een heerlijk gevoel.” 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen