Ilonka Kremer (40) werkt bij Hollander Techniek in Apeldoorn. En dan niet op de receptie of in de kantine, nee, ze is elektromonteur.
“Of ik het eerste meisje in Nederland met een LTS-diploma was, weet ik niet. Een van de eerste, dat kan ik wel zeggen. Op onze school scholengemeenschap `t Rytbroeck in Apeldoorn was ik in elk geval de eerste, en ik heb daar flink wat aandacht op gekregen. In die tijd – en eigenlijk nog steeds – was dat toch niet heel gebruikelijk.”
Brilletjes solderen
Als kind was ze altijd al bezig in de schuur van haar vader. Ilonka: “Van gestript koperdraad soldeerde ik fietsjes en brilletjes. En ik kreeg vaak oude radio`s om te demonteren. Dus dat ik iets met mijn handen wilde gaan doen, werd al snel duidelijk. Ik ging naar de LTS en daarna naar de Streekschool om de 2-jarige opleiding MEP (Monteur Elektrotechnische Panelen) te doen. Ik heb ruim een jaar bij Scholten Panelen gewerkt en kon toen bij Hollander Techniek terecht. Aansluitend heb ik de 2-jarige avondopleiding ATBI (Assistent Technicus Bedrijf Installatie) gevolgd, dus 2 jaar lang 2 avonden per week naar school en 5 dagen werken.
Het is leuk om iets van begin tot eind te maken dat werkt, dat geeft voldoening. Ik heb bij Hollander Techniek van alles gedaan, en heb alle aspecten van de elektrotechniek van dichtbij gezien.”
Schouderklop
Ilonka begon als paneelbouwer in de werkplaats. “Ik bouwde schakelpanelen voor diverse opdrachtgevers. Mijn allereerste klus herinner ik me nog goed. Ik moest een ombouw maken aan een koelmeubel in een supermarkt (met winkelende klanten) in `s Hertogenbosch. Ik moest me melden bij een chef-monteur en het eerste wat hij zei was: “Oh…, een meid.” Ik kon wel door de grond gaan van ellende, maar ja, toch maar aan het werk. Na afloop meldde ik me weer om de werkbon te laten aftekenen. Maar hij moest natuurlijk eerst mijn werk controleren. Na een grondige inspectie zette hij zijn handtekening en kreeg ik een compliment. Hij zei er eerlijk bij dat hij twijfelde of ik dit werk wel kon omdat … ik een meid ben. Twee maanden later kwam ik deze monteur weer tegen, en ik kreeg direct een hand én een schouderklop van hem, nog voordat ik ook maar iets heb gedaan. Tja, als vrouw moet je je wel op elke klus eerst bewijzen maar daarna wordt je op handen gedragen.`
Materiaalkennis
“Ik werkte een aantal jaren voor Hollander Techniek bij Impress in Deventer. Daar worden conserveringsblikken geproduceerd, en het is ontzettend mooi om deze productielijnen aan te sluiten. Als zo`n machine opstart om met veel kracht en lawaai heel zorgvuldig een blikje te produceren, dan geeft dat echt een kick. Ik heb ook gewerkt op de afdeling beveiliging en was werkzaam als elektromonteur in de koeling. Dan ging ik bijvoorbeeld naar supermarkten om storingen aan koelmeubels en koelcellen op te lossen.”
Door deze ervaringen was Ilonka al gauw leidinggevend monteur, en ze draaide diverse projecten. “Vanaf de geboorte van mijn kinderen ben ik parttime gaan werken,” vertelt ze. “En dan kun je geen leidinggevende functie meer hebben. Als servicemonteur ben ik toen werkzaam geweest op kleine projecten/storingen die in één dag op te lossen zijn. Toen de kinderen naar school gingen, heb ik een functie gekregen op de afdeling Logistiek in de vestiging Apeldoorn. Dat werk kan ik tijdens schooltijden doen. Op dit moment ben ik verantwoordelijk voor de inkomende goederen. Ik ontvang van de leveranciers diverse pakketten met materiaal dat in de werkplaats op of locatie nodig is. Door mijn achtergrond heb ik aardig wat materiaalkennis, en dat is handig in deze functie.”
Jongeren enthousiast maken voor techniek
Naast haar werk is Ilonka ook druk bezig om de techniek te promoten. Ze heeft daarover veel contact met het VHTO, die bijvoorbeeld de landelijke Girlsday organiseert. “Via VHTO geef ik voorlichting aan VMBO-meiden. Daarnaast geef gastlessen op basisscholen. Natuurlijk help ik ook bij Hollander Techniek mee als er scholieren komen voor een rondleiding. We hebben zelf zo`n 40 à 50 jonge monteurs in dienst. Zij volgen een opleiding op het ROC en daarnaast worden ze begeleid door de praktijkbegeleider in onze eigen bedrijfsschool. Ik vind het leuk als ik jongeren enthousiast kan maken voor techniek. Wat ik zelf nog graag zou willen bereiken in mijn werk? Ik hoop ooit zelf praktijkopleider te worden in onze bedrijfsschool. Prachtig lijkt me dat!”
Tekst: Marion de Graaff, Tekstbureau `t Kofschip