​CV-installateurs straks verplicht de schoolbanken in?

Hub Redactie
Hub Redactie
10 november 2016
3 min

Even terug naar vorig jaar. Toen zorgde een rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) voor reuring in de branche. Een groot aantal ongevallen met koolmonoxide in Nederland gebeurt in woningen met vrij recente CV-installaties. “Het is schrikbarend hoog hoeveel opgevallen met koolmonoxide óók nog met moderne CV ketels gebeuren”, zegt Titia Siertsema van Uneto-VNI. De branchevereniging voert daarom lobby in Den Haag om tot wettelijke erkenning voor monteurs te komen. Dat idee stond onlangs op de agenda van de Algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst. De erkenning voor gekwalificeerde monteurs is overigens één deel van het actieplan van de branchevereniging. Daarnaast wordt gepleit voor CO-melders in de ketels. De eerste fabrikant heeft dit inmiddels gerealiseerd.

Kopie van Engelse situatie?

PvdA Tweede Kamerlid Albert de Vries verwijst naar Engeland om het pleidooi voor verplichte opleiding en bijscholing te staven. In Engeland en Wales maakt ongeveer een gelijk percentage van de inwoners gebruik van gasgestookte CV ketels. Het aantal koolmonoxide incidenten ligt er echter beduidend lager dan in Nederland. “Dat komt voornamelijk door de verplichte registratie en de verplichte regelmatige bijscholing van installateurs”, aldus De Vries. Minister Blok twijfelt of hij méér regels wil opleggen. Vooral ook omdat regels alleen niet voldoende zijn, je moet ze handhaven en uitvoeren. “Ik zeg niet dat ik niet bereid ben om tot deze stap over te gaan, maar ik wil het probleem eerst goed in kaart brengen”, aldus Blok in de Kamercommissie. Het kost namelijk méér tijd om een systeem in te richten dat ervoor zorgt dat opgelegde kwaliteitsborging ook daadwerkelijk tot een hogere kwaliteit leidt.

CV OK label

Eigenlijk heeft de branche vorig jaar al een stap in de goede richting gezet. Op initiatief van enkele partijen is het CV OK label in de markt gezet. Installatiebedrijven die dit willen voeren, worden regelmatig onverwacht beoordeeld op de kwaliteit van hun werk. Ook de aandacht voor opleiding maakt deel uit van de beoordeling. Martijn Verspeek van Installatiebedrijf Verspeek (en jurylid voor de VSK Awards van de afgelopen editie) vindt juist de controle zowel het zwakke als cruciale punt in verplichte regelgeving. Hij vindt alle aandacht voor de kennis die je van een installateur mag verwachten goed. Toch betwijfelt hij of het echt veel bijdraagt als de branche de lat hoger legt door bijvoorbeeld verplichte bijscholing. “Ik ben voorstander van het aanscherpen van regels, maar dan moet er wel controle zijn. Controlemomenten zijn essentieel voor regelgeving in welke zin dan ook.” En dat zal lastig worden, verwacht hij. Zijn ervaring leert bovendien dat niet iedere installateur ervan houdt cursussen en opleidingen te volgen, ondanks dat scholing goed is. Kortom: het zal in de praktijk niet gemakkelijk zijn om als sector dit probleem aan te pakken. “Wij proberen gewoon ons werk elke dag goed te doen. Omdat het vak onze passie is”, zegt Martijn.

Minister Blok wil over enkele maanden met een antwoord komen op de vraag van Albert de Vries. Maar ook de bewindsman ziet het probleem van de handhaving al op hem af komen. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen