​Belgen met slecht ventilatiesysteem krijgen boete

Hub Redactie
Hub Redactie
31 augustus 2016
1 min

In de afgelopen twee jaar heeft het Vlaamse Energieagentschap een groot aantal boetes uitgeschreven. In totaal werd er twee miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan woningeigenaren. De eigenaren werden op de bon geslingerd als zij een ontoereikend ventilatiesysteem hebben of als het geen systeem in het huis aanwezig is. De boete per woning kan oplopen tot 4000 euro. In de afgelopen twee jaar werden er 2000 boetes geïnd met een gemiddeld bedrag van duizend euro.  

Energieprestatie- en binnenklimaatregelgeving

Sinds 1 januari 2006 is het verplicht in Vlaanderen om een goed werkend ventilatiesysteem te hebben in alle appartement en nieuwbouwwoningen. Deze wet is opgenomen in de Energieprestatie- en binnenklimaatregelgeving (EPB). Daarin is niet alleen de ventilatie opgenomen, maar ook de energieprestatie.

Overheid stelt lijst van eisen op

Om Vlamingen de mogelijkheid te geven om te kunnen voldoen aan de eisen, heeft de Belgische overheid een overzicht gepubliceerd met eisen waaraan een woning moet voldoen. Deze eisen gelden onder meer voor het energieverbruik, isolatie, ventilatiedebieten en het energieverbruik.  Het is vervolgens aan de opdrachtgever om aan alle eisen te voldoen. Als dat niet gebeurt, riskeert hij of zij een boete.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen