De reden dat de Nederlandse brancheorganisatie zich heeft aangesloten bij de IFC-standaard is de verwachting dat de samenwerking nog meer gestalte krijgt. Het nieuws werd tijdens de Building Smart Summit in Rotterdam bekend gemaakt.
Optimalisering BIM
“De toepassing van open standaarden is een randvoorwaarde om optimaal te kunnen werken met het Bouw Informatie Model (BIM). Met de aansluiting op de IFC-standaard zet de installatiebranche dus een belangrijke stap naar volwaardig BIM`en voor de hele bouwkolom”, legt UNETO-VNI uit in het persbericht. “De IFC-standaard is een neutraal en open bestandsformaat voor het uitwisselen van bouwinformatie. De partners in een project kunnen de hierin opgenomen objectklassen aanvullen met de ETIM-classificatie voor technische producten.”
Dezelfde taal
Het spreken van dezelfde taal is in de bouw uitermate belangrijk. Wanneer verschillende partijen aan hetzelfde project werken, moet de open standaard ervoor zorgen dat zij elkaar begrijpen. De IFC-standaard moet bijdragen aan een ketensamenwerking en moet de productiviteit verhogen. Daarnaast zal de standaard extra kosten die ontstaan door fouten terugdringen.
Meer voordelen
“Het voordeel van de open standaarden blijft niet beperkt tot de ontwikkel- en bouwfase. Is een gebouw eenmaal in gebruik, dan biedt dit ook mogelijkheden voor effectief assetmanagement dankzij de beschikbaarheid van gedetailleerde informatie over systemen en componenten. Hierdoor kan de beheerder de onderhoudskosten beperken.”
Digitalisering
De digitalisering en optimalisering in de installatiebranche is al eerder ingezet. Onder meer de uitbreiding van het ETIM-model met parameters voor rekenen en tekenen. Daarnaast werd ook de Uniforme Objecten Bibliotheek gelanceerd. Binnen BuildingSMART wordt deze kennis nu ook gedeeld.