​Sluiting kolencentrales legt Nederland geen windeieren

Hub Redactie
Hub Redactie
19 april 2016
1 min

Lees ook: Nederland wil meer CO2-reductie realiseren

Onderzoeksbureau SEO onderzocht in opdracht van Natuur & Milieu wat de sluiting Nederland kost of oplevert als alle kolencentrales zouden worden gesloten. Nederland telt op dit moment tien kolencentrales waarvan vijf definitief worden gesloten en twee naar alle waarschijnlijkheid volgen.  

Meer welvaart

In een persbericht schrijft SEO dat alle maatschappelijke kosten en baten zijn doorberekend van de vervroegde sluiting van de kolencentrales. Uit het onderzoekt blijkt “Dat er 4,7 miljard euro aan extra welvaart vrijkomt na het sluiten van alle kolencentrales. Deze welvaartswinst wordt grotendeels veroorzaakt door vermeden kosten voor schade aan volksgezondheid en klimaat.”

Baten en lasten

Vooral de besparing op het tegengaan van gezondheids- en klimaatschade scheelt veel Nederlandse euro`s. Op jaarbasis is de besparing maar liefst 8 tot 10 miljard euro aan maatschappelijk baten, de financiële voordelen voor ons land. Uiteraard zijn er ook nadelige economische gevolgen zoals de winstverlies voor de eigenaren van de kolencentrales, de werknemers die hun baan verliezen en de energieprijs zal lichtelijk stijgen. Onder de streep is het financiële voordeel echter 4,7 miljard euro.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen