​”Ik was erg verrast en blij”

Hub Redactie
Hub Redactie
08 april 2016
2 min

Van Zoomeren is sinds 1968 werkzaam als loodgieter en begon in maart 1983 voor zichzelf. “Ik vind het werk fantastisch. Vooral omdat het juist zo afwisselend is. De ene dag ben ik in een prachtige badkamer aan het werk en de andere dag zit ik op het dak om dakgoten te installeren. Elke dag hetzelfde werk doen, is niet voor mij weggelegd.” Daarnaast vindt hij het leuk om bij bekende en minder bekende Nederlanders aan het werk te zijn.” In zijn lange carrière werd Willem onder meer ingehuurd door oud-voetbaltrainer Leo Beenhakker en de ouders van Ajacied Davy Klaassen. Als Willem te veel werk heeft of een grote klus mag uitvoeren, roept hij de hulp in van zijn broer Ruud. Die werkt ook als zelfstandige en is altijd wel te porren voor een samenwerkingsverband met Willem. Ondanks dat het niet meer lang duurt voordat Willem met pensioen gaat, haalt hij nog veel voldoening uit zijn werk als loodgieter. Trots laat hij een foto zien op zijn mobiele telefoon van een prachtig, groot huis waar hij kort geleden nog op het dak aan het werk was. “Als het lekker weer is, is dat fantastisch werk om te doen. Maar ik ben steeds meer aan het afbouwen.”

Tekort aan loodgieters

Het tekort aan loodgieters, waar onlangs over werd bericht, is volgens Van Zoomeren uit de lucht gegrepen. “Ik hoor geen enkele collega klagen over een tekort aan loodgieters om heel eerlijk te zijn. En mocht het al zo zijn, is het verhogen van het uurtarief volgens mij geen optie. Dat zal alleen maar averechts werken, denk ik. Als loodgieters te duur worden, gaan klanten meer zelf klussen.” Voor jongeren die overwegen om loodgieter te worden, heeft de ervaren installateur nog wel advies. “Het is een prachtig beroep met veel  afwisselend werk. Heel veel jongeren denken dat ze alleen maar in de riolering staan te porren, maar dat is echt onzin.”

Pensioen

Voor Willem van Zoomeren zit zijn carrière er bijna op en kan hij genieten van zijn oude dag. “Voor mij is het bijna mooi geweest.” Als hij niet werkt, laat hij het loodgietersvak toch niet volledig los, want in zijn vrije tijd maakt hij graag beelden van zink en koper. En met zijn nieuwe iPad hoeft hij zich al helemaal niet te vervelen.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen