Studenten leren over duurzaamheid van woningen

Hub Redactie
Hub Redactie
22 maart 2016
2 min

“In veel woningen is nauwelijks tot geen sprake van goede ventilatie“, vertelt Marco van Alen van Zehnder uit eigen ervaring. “Met alle gevolgen van dien zoals schimmel, vanwege een te hoge luchtvochtigheid, hoofdpijn, vanwege hoge Co2 waarden, keuklucht, die lang in de woning blijft hangen, tabaksrook en fijnstof. Marco van Alen kwam zijn ervaringen delen tijdens een praktijkles balansventilatie in het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort voor reguliere studenten installatietechniek en service monteurs duurzame installatietechniek. Tijdens de praktijklessen krijgen de studenten meer te weten over werk in de praktijk. Duurzaamheid wordt namelijk steeds meer van belang.

Ventileren

Mensen verblijven gemiddeld 70% van hun tijd in de eigen woning blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarom is in het bouwbesluit opgenomen dat er hoge eisen moeten worden gesteld aan een gezond en comfortabel binnenklimaat in woningen. Zo dienen er voorzieningen te zijn voor de afvoer van lucht in het toilet, de badkamer en de keuken. In de woningen van vroeger ging luchtverversing vanzelf door naden en kieren of openstaande raampjes. Doordat huizen beter geïsoleerd worden en naden en kieren minder voorkomen, is betere isolatie van groot belang. “Tegenwoordig bouwen we meer en meer kierdicht en is dus andere ventilatie nodig”, is de constatering van Van Alen. “Ventileren is het open zetten van ramen op de automatische piloot`. Er zijn verschillende ventilatiesystemen zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie met warmteterugwinning.”

Balansventilatie 

Balansventilatie met warmteterugwinning is het energiezuinigste ventilatiesysteem. Naast het evenveel aan- en afvoeren van lucht is er ook sprake van opwarming van koude lucht van buiten met warmte afkomstig uit de afgevoerde lucht. Volgens Marco van Alen is het mogelijk om met balansventilatie ongeveer 300 m3 gas per woning te besparen in vergelijking met natuurlijk ventileren of ventileren met een ventilatiebox. Bij een wtw-unit ligt het ventilatieverlies ongeveer 90% lager. Stel dat het buiten nul graden is en binnen is het 22 graden, wint de wtw-unit 90% van de 22 graden terug. Dit resulteert in een toevoer temperatuur van bijna 20 graden, wat het zeer aangenaam maakt voor de bewoner. De CV hoeft de 20 graden toevoerlucht in feite nog maar te verwarmen tot de gewenste 22 graden. De besparing van een wtw-unit is daardoor terug te vinden in een lagere gasrekening.

Praktijklessen Duurzaam Doen Huis

Het opleiden van studenten is van groot belang. Nederland kampt met een tekort aan technisch personeel. “Onze studenten werken in het Duurzaam Doen Huis altijd met de laatste duurzame technieken van 22 fabrikanten uit Nederland”, zegt Durk Reitsma, docent installatietechniek. Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving. Door praktijklessen van fabrikanten ervaren studenten direct de praktische noodzaak van ventileren in het kader van duurzaam wonen. “Deze praktijklessen vergeten onze studenten nooit meer. Bovendien geven praktijklessen door fabrikanten onze studenten meerwaarde in het beroepsveld”, vult projectleider Roeland Westra van Centrum Duurzaam zijn collega aan.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen