​ISDE-subsidie: “Mooi initiatief”​

Hub Redactie
Hub Redactie
17 maart 2016
3 min

Het gebruik van gas moet drastisch worden teruggebracht. De overheid gaat dat met deze subsidie stimuleren. Duurzame toepassingen zorgen voor een energiebesparing en voor het terugdringen van de CO2-uitstoot. De subsidiemaatregel moet bijdragen aan de omslag naar een duurzamere energievoorziening. De InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) is aan te vragen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Het ministerie van Economische Zaken verleent de subsidie, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland behandelt de aanvragen en is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Duwtje in de rug

“Apparaten als een pelletkachel, een warmtepomp en een biomassaketel zijn voor veel particulieren nog erg duur. De terugverdientijd is lang. De subsidie brengt de aanschaf binnen bereik.” Aan het woord is de Friese installateur Theo Wielinga. Op zijn website is uitgebreide informatie over de ISDE te vinden. “Ik krijg meer offerteaanvragen voor duurzame apparaten nu de subsidie er is. Vooral klanten die al overwogen om in duurzame oplossingen te investeren, krijgen met deze subsidie een duwtje in de rug. Bij ons gaat het vooral om warmtepompen en zonneboilers. De verbouw trekt aan, en daarbij wordt tegenwoordig vaker dan voorheen gekozen voor een warmtepomp. Ik vind het een mooi initiatief van de overheid, maar het moet nog wel wat bekender worden. Ik doe mijn best om daaraan bij te dragen en ik zie daar zeker een taak voor de installatiebranche.”

Nog geen grote run

Remy in den Bosch van Plooy Installatiecentrum is op zich blij met de ISDE, maar merkt nog niets van een grote run op duurzame apparaten. “Ik denk dat het nieuws nog niet is doorgedrongen tot de meeste mensen. Toevallig installeren we binnenkort een grote warmtepomp op een sportlocatie en maakt die opdrachtgever gebruik van de subsidie. Als de mogelijkheid van de ISDE op grote schaal bekend wordt, ga ik ervan uit dat dat een boost zal geven aan de aanschaf van duurzame apparaten. Vaak zie je dat het vrij laat op gang komt, en als het dan hard gaat lopen is die subsidiepot ook zo weer leeg. Wat dat betreft is het mijns inziens beter om niet met potjes te werken, maar een degelijk lange termijn plan te maken.”

Spread the word!

Installateurs die duurzame oplossingen aanbieden, kunnen profiteren van de ISDE. Er kan veel werk uit voortkomen want zeker de particuliere markt is nog zo`n beetje een onbeschreven blad als het om duurzame apparaten gaat. Zowel Installatiebedrijf Wielinga als Plooy Installatiecentrum hebben de bekendmaking van de ISDE op hun website gezet. Handig voor mensen die de overstap willen maken en zoeken naar een installateur die van de subsidiemogelijkheid op de hoogte is. Installateurs die hun klanten informeren, kunnen zich dus onderscheiden. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten: het is gunstig voor de klant, voor het milieu, en voor de installateur zelf. Dus spread the word: er is subsidie voor apparaten die op een duurzame manier energie opwekken.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen