Nerdalize winnaar DOEN Energie[s]topper

Hub Redactie
Hub Redactie
15 maart 2016
2 min

De prijs wordt uitgekeerd door Stichting DOEN, die de DOEN Energie[s]topper in het leven heeft geroepen om innovatie in de energiebesparingssector te stimuleren met als doel om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Nerdalize wist een vakkundige jury onder leiding van Ed Nijpels, voorzitter van de Borgingscommissie (SER) van het Energieakkoord, te overtuigen van de potentie van het idee. Nerdalize liet vier medefinalisten en in totaal 104 deelnemende teams achter zich.

Juryrapport

Volgens de jury heeft Nerdalize een on-Nederlandse ambitie; ze denken groot. Juryvoorzitter Ed Nijpels: “Nerdalize slaat twee vliegen in één klap. Het brengt het nieuwe denken in de praktijk door twee business modellen te combineren tot een levensvatbaar idee. Nerdalize decentraliseert datacentra, de grootverbruikers van meestal fossiele energie. Zij hoeven niet meer te koelen. De servers leveren decentraal goedkope duurzame verwarming aan huishoudens.”

Blije winnaar

Florian Schneider van Nerdalize: “Voor ons maakt het winnen van deze prijs het mogelijk de belangrijke stappen richting productieschaal te versnellen. Zo kunnen wij onze visie van goedkope duurzame warmte en betaalbare rekenkracht sneller waarmaken. Wij gaan dit jaar opnieuw een aantal huizen met Nerdalize systemen uitrusten en vanaf volgend jaar kunnen we echt opschalen. Per huishouden moet je dan denken aan circa 3 ton CO2 besparing elk jaar.”

Finalisten

Nerdalize nam het op tegen vier medefinalisten. SpeedComfort heeft een innovatieve radiatorventilator ontwikkeld die warme lucht versneld in de ruimte brengt. Senergine zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat met een technische innovatie die van geluid warmte maakt. PowerWindow wil het grote glazen oppervlak van onze bebouwde omgeving slimmer maken door opwek- en besparingsmogelijkheden in ramen te integreren. EnergyParty tenslotte richt zich met een variant op de welbekende Tupperware-party op het omzetten van de goede energie-bedoelingen van veel woningeigenaren naar concrete verduurzamingsacties. 

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen