​Nederland haalt meer energie uit windmolens

Hub Redactie
Hub Redactie
02 maart 2016
1 min

“In 2015 werd 13 miljard kilowattuur elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Dit komt overeen met ongeveer 11 procent van het totale verbruik van elektriciteit in Nederland, een procentpunt meer dan vorig jaar”, legt het CBS uit. “Naast een groeiende productie met windmolens nam ook die met waterkracht en met name zonnepanelen toe, al bleef de bijdrage bescheiden. De productie van elektriciteit uit biomassa bleef nagenoeg gelijk.” In 2005 werd iets meer dan 6 kilowattuur aan hernieuwbare energie opgewekt.

Stijging in 2015

Ten opzichte van 2014 steeg de productie van windmolens aanzienlijk met ruim ongeveer twintig procent. Vooral de windmolens op zee krijgen een steeds belangrijke rol, maar ook op land neemt de productie toe. “De toename in 2015 is vooral toe te schrijven aan de groei van de capaciteit die uitkwam op 3 400 megawatt. Op land is de capaciteit met 380 megawatt gegroeid naar 3 000 megawatt; op zee met 130 megawatt naar 360 megawatt.”

Europa doet het goed

Niet alleen Nederland goed het goed op het gebied van duurzame energie opgewekt door windmolens. Volgens de Europese Windenergie Associatie (EWEA) is de totale capaciteit behoorlijk toegenomen. In 2014 produceerden de landen van de Europese Unie nog 129 gigawatt, in 2015 steeg de productie naar 142 gigawatt. Duitsland is de koploper van Europa: “Een groot deel hiervan staat opgesteld in Duitsland (32 procent) en in Spanje (16 procent); in Nederland staat ruim 2 procent van de capaciteit van de Europese windmolens.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen