​CO2-uitstoot: “Een emissieheffing is dé manier”

Hub Redactie
Hub Redactie
24 februari 2016
2 min

Het extra belasten van het gebruik van fossiele brandstoffen moet volgens Last zorgen voor een stimulans om duurzamere energie te gaan gebruiken. “Een emissieheffing is dé manier”, laat hij weten aan ewdigitaal.nl.

“De grootste vervuilers zijn op dit moment de industrie, het transport en de vastgoedsector. Alle drie zorgen ze voor een hoge CO2-uitstoot. Enerzijds omdat energie-efficiëntie van processen en technieken vaak geen speerpunt is, anderzijds omdat ze de meest vervuilende brandstoffen gebruiken,” gaat Last verder.

Technologieën bestaan al

De technologieën of efficiënter met energie om te gaan en uitstoot te reduceren bestaan al, maar zijn nog niet zo ver om daadwerkelijk het verschil te maken. Olie en steenkool zijn goedkoop waardoor nog veelvuldig wordt gekozen om deze te gebruiken in plaats van duurzamere manieren van energieopwekking. “Steenkool en olie zijn ruim voorhanden en goedkoop. Het is daarom begrijpelijk dat bedrijven voor die grondstoffen kiezen. Daarbij is het ontwikkelen en gebruiken van duurzame technologie niet economisch rendabel. Het afblazen van CO2 daarentegen is zowat gratis. Een koolstofbelasting pakt dit probleem bij de basis aan, omdat het de alternatieven aantrekkelijker maakt. Dit kan een energierevolutie ontketenen binnen nu en een paar jaar tijd.”

Politiek nog niet om

De wereldleiders zien een extra belasting alleen niet tot de oplossing. Maar Last is van mening dat als de financiële bezwaren niet meer bestaan bedrijven vanzelf zullen gaan verduurzamen. “Het benodigde kapitaal is hoger dan de besparing, en dus moet de industrie financieel geprikkeld worden om er serieus mee aan de slag te gaan. En dat kan vrij gemakkelijk met een flinke heffing op broeikasgas die vrijkomt in productieprocessen van bedrijven. Daarom vind ik het opmerkelijk en jammer dat de wereldleiders hier niet op inzetten in hun strijd tegen de opwarming van de aarde.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen