Mefa paneel multifunctioneel

Hub Redactie
Hub Redactie
14 januari 2016
2 min

Op haar Duitse thuismarkt is Mefa met haar innovatieve paneel al enkele jaren op de markt  en worden ze toegepast als vloer- wand, en plafondverwarming. Het kunststof (polypropyleen) MPP-paneel is opgebouwd uit kleine kanalen die dankzij de interne structuur zorgen voor een optimale turbulentie van de vloeistof waardoor een efficiënte warmte-uitwisseling plaatsvindt. 

Warmte door straling

Verantwoordelijk voor de introductie in de Benelux is Lucek Wolthekker. “Kunststof is geen ideale geleider van warmte, maar door combinatie van hoge turbulentie, een grote stroomsnelheid van de vloeistof en een hoge Delta T, is het paneel met name geschikt voor lagetemperatuurverwarming (ltv).” In Duitsland vinden de panelen al enkele jaren toepassing in de woningbouw, maar ook in tuinbouwkassen en in grote fabriekshallen waarin alleen werkplekverwarming nodig is. Het paneel geeft voor 90 procent haar warmte als stralingswarmte af en is in dat opzicht vergelijkbaar met een infraroodpaneel. Alleen bij het MPP-paneel is de temperatuur met max. 40 à 45 °C beduidend lager. Zelfs jonge biggen liggen in hun stal op  de panelen,  hoewel de panelen vanwege de relatief lage puntbelasting minder geschikt zijn voor vloerverwarming.

Horizontale bronsystemen

De fabrikant gebruikt haar MPP-paneel ook voor haar horizontale bronsystemen. Voor de bodem is het zogeheten Mefa Geo systeem beschikbaar, panelen van 1,20 m hoog en 7 m lang met een vermogen van 1,2 kW. Bij grotere projecten worden meerdere systemen op een afstand van 1 à 1,5 meter naast elkaar ingegraven. Mefa heeft overigens ook een project gerealiseerd waarbij eenzelfde paneel als een soort wokkel is ingegraven. Bij een beperkte ruimte is deze optie te overwegen omdat dan slechts een gat nodig is van 4 meter diep met een diameter van 60 cm. Een mogelijkheid is om het Mefa GEO bronsysteem te combineren met zonne-energie. Behalve in de bodem wordt dan ook een aantal vierkante meters paneel op het dak gelegd. In Duitsland heeft de producent al een groot aantal Solar-projecten gerealiseerd, waarbij in enkele gevallen min of meer een pvt-systeem is gecreëerd: bovenop de MPP-panelen zijn dan ook nog eens pv-panelen gemonteerd.

Panelen op daken

Wolthekker: “Momenteel bereiden we een project voor om in een vakantiepark deze pvt-panelen op het dak te plaatsen en bij elk huisje een of twee horizontale bodembronnen aan te leggen. Zo kan worden volstaan met een relatief kleine warmtepomp. En in Den Bosch draait nu een pvt-systeem op een woning. Op het moment dat de bodem niet wordt geregenereerd maar de temperatuur op het dak warmer is dan in de bodem, neemt de warmtepomp het dak als bron. Ook bij warmtepompfabrikant Geo Holland als pilot ligt dit type paneel op het dak.”

Spiralabsorber inbouw.JPG

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen