Complete 2MW technische ruimte in één dag geïnstalleerd

Hub Redactie
Hub Redactie
09 december 2015
2 min

Installaties worden nu nog vrijwel altijd ter plekke geassembleerd en gemonteerd. Dat leidt te vaak tot hoge faalkosten. Dubotechniek heeft dat probleem getackeld door standaardisatie van het ontwerp in combinatie met de prefabricatie in eigen fabriek. Het resultaat: lagere kosten voor engineering en tot 20 procent lagere productiekosten. ONE (Own New Energy) zoals het concept heet, is een volledig technische ruimte voor warmte- en koudevoorziening in appartementencomplexen, zorginstellingen en kantoorgebouwen.

Teleurstellende ervaringen

Het idee voor het concept ontstond bij Dubotechniek na een reeks teleurstellende ervaringen. Vaak blijken warmtepompen lang niet het beoogde rendement te behalen, omdat er al tijdens het montageproces allerlei zaken zijn fout gegaan. “Monteurs krijgen lopende het project zoveel aangepaste principeschema`s en nieuwe aangezichtstekeningen onder ogen dat ze door de bomen het bos niet meer zien”, zegt Ad van Rijsewijk van Dubotechniek. “Er is altijd wel een onderdeel dat ze missen en waar ze weer op moeten wachten. Later moet de boel ook nog eens worden ingeregeld, kortom er zijn talloze momenten in het proces dat het fout kan lopen.”

De standaardisatie voerde Dubotechniek zo ver door dat met dezelfde componenten een project van 2500 m2 kan worden gerealiseerd maar ook een project van 50.000 m2. Zoals het ONE-systeem voor het nieuwe kantoor van Alliander in Duiven, een installatie van liefst 2 MW die in één dag is geïnstalleerd. De prefab skids van Dubotechniek zijn frames waarin zeer compact alle aansluitingen voor een 4-pijps systeem al zijn voor gemonteerd. De aansluitingen voor de warmtepompen, circulatiepompen en verdelers zijn al voorbereid met gestandaardiseerde flenzen. Met hetzelfde type leidingen kunnen de diverse modules aan elkaar worden gekoppeld, inclusief alle benodigde afsluiters en regelingen.

Uiterst compact

Door dit systeem kan alles heel compact worden gehouden, het ketelhuis kan daardoor ook kleiner blijven. De energiecentrale is zowel geschikt voor bivalente installaties, maar ook installaties met ketels voor de bereiding van warmtapwater. Warmtepompen, buffervaten, bronnensysteem (open en gesloten), tegenstroomapparaat, apparatuur voor waterbehandeling, bereiding voor tapwater, alles past in de gestandaardiseerde modules en alle aansluitingen zijn gelijk. Ook de bekabeling voor de afzonderlijke componenten naar de schakelkasten is al voorbereid en weggewerkt in goten. Van Rijsewijk: “Toen we bij Alliander de technische ruimte gingen installeren, arriveerden onze twee monteurs om acht uur en diezelfde dag vertrokken ze om drie uur `s middags. In één dag was alles aangesloten en vanuit ons beheercentrum konden we alles overnemen om de installatie verder in te regelen.”

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen