Dat de innovatie van Nerdalize nog steeds volop aandacht heeft, werd duidelijk op 1 oktober 2015. Op deze `Dag van de innovatie` maakte de Kamer van Koophandel voor de tiende keer de ranglijst bekend met honderd innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. Nerdalize mocht zich verheugen op een derde plaats op deze ranglijst van meest innovatieve ideeën. Toch is Nerdalize niet het enige bedrijf dat vernieuwend bezig is met verwarmen.
Zuinige hotels
Zo won de `Colt ClimaTower` de eerste prijs voor productinnovatie tijdens de BAU 2015 in München. De jury noemde de Colt ClimaTower `een bijzonder innovatief energieconcept`. Het systeem kan individuele hotelkamers decentraal verwarmen (en koelen) en garandeert tevens een legionellavrije tapwatervoorziening. In dit concept zijn de microwarmtepompen gekoppeld door een koudemiddelvrij tweepijps ringleidingnet. De pompen maken een onderlinge uitwisseling van kou, warmte en energiestromen in het gebouw mogelijk. Bij een constante vraag en aanbod, is het systeem volledig in evenwicht. Thermische buffers garanderen een effectieve opslag van overtollige energie die op een later moment weer toegepast kan worden.
In het hotel waar de ontwerpers het systeem monitoren, zorgt het systeem voor een energiebesparing van liefst 70 procent. De Colt ClimaTower is breed inzetbaar: ook voor onder meer ziekenhuizen en wooncomplexen kan dit systeem een indrukwekkende energiebesparing opleveren.
Slimme polders
Op 5 oktober kreeg het innovatieve Smart Polder van IF Technology de Jan Terlouw Innovatieprijs. Smart Polder wekt bij waterbeheersystemen als sluizen en gemalen duurzame koude en warmte op, waarmee gebouwen verwarmd kunnen worden. Wat dit concept bijzonder maakt, is dat met een seizoensopslag of bodemwarmtewisselaarsysteem ook het temperatuurverschil van het oppervlaktewater in zomer en winter benut kan worden. Dit kan een gunstig effect hebben op de oppervlaktewaterkwaliteit.
Driedimensionaal samenwerken
Een laatste interessante innovatie op het gebied van verwarmen betreft niet zozeer de technologie van het verwarmen zelf, maar vooral de organisatie eromheen. In september 2015 maakten bio-energiebedrijf Bioforte en Waterschap Hollands Noorderkwartier bekend vanaf de herfst van 2017 scholen, kantoren en woningen in Zaanstad te gaan verwarmen door middel van een innovatief warmtenet. Opmerkelijk aan dit project is dat er uitzonderlijk veel partijen samen aan werken. Dat de samenwerking soepel verliep, was te danken aan de toepassing van een realistisch 3D-model in combinatie met open data. Deze werkwijze leidt tot een beter ontwerp tegen bouwkosten die 10 tot 20 procent lager zijn dan `normaal`.