Uit de Nationale Energieverkenning 2015 blijkt dat de Nederlandse energievoorziening zich op een kantelpunt bevindt. Het aandeel hernieuwbare energie neemt toe tot 2023 en ook de energiebesparing stijgt. Het energieverbruik blijft dalen, maar het tempo van die daling neemt af. Na 2020 vertraagt ook de daling in de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen en broeikasgassen. Om de doelstellingen van het Energieakkoord niet uit het zicht te laten verdwijnen, zijn volgens de NEV nieuwe beleidsimpulsen nodig.
Krachtig overheidsbeleid
Ondanks deze tegenvallende resultaten, blijft brancheorganisatie UNETO-VNI positief. Volgens de installateurskoepel is een energieneutraal Nederland haalbaar, maar is daar wel een krachtig en helder overheidsbeleid voor nodig. “Om woningen en gebouwen energiezuiniger te maken, zijn grote investeringen nodig en die blijven tot nu toe uit”, schrijft UNETO-VNI in een nieuwsbericht op hun website. “Miljoenen woningen in de koopsector kunnen energiezuiniger worden. Vooral bij woningen met energielabel E, F of G is veel wint te behalen. Enkele eenvoudige maatregelen zijn voldoende voor een flinke `labelsprong`. Helaas blijkt voor de meeste eigenaren de financiële drempel te hoog. Om huizenbezitters in beweging te krijgen, zijn voortvarende fiscale maatregelen nodig.”
Energielabel
UNETO-VNI roept de overheid op om het energielabel van de woning belangrijker en voordeliger te maken. Niet alleen voor huizenbezitters die hun woning verkopen, maar ook voor de huidige eigenaar. “Een eenmalige korting op de inkomstenbelasting zou het een stuk aantrekkelijker maken om te investeren in een energiezuinige woning. Ook het aanbrengen van zonnepanelen of een warmtepomp kan op die manier relatief eenvoudig veel populairder worden.”
Volgens de brancheorganisatie valt er niet alleen bij woningen behoorlijk wat te winnen op het gebied van duurzaamheid; ook bij gebouwen is veel energiebesparing mogelijk. “De Wet Milieubeheer verplicht gebouweigenaren tot energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen. Wij stellen voor dat de Rijksoverheid deze regelgeving toepast op haar eigen gebouwen.” De besparing die dat zou opleveren, is volgens de installateurskoepel net zo groot als het energieverbruik van een miljoen huishoudens.