De lat moet hoger, en dat kan ook prima”, zegt Guido Goudsmit. Hij realiseerde overal in Nederland energie positieve gebouwen, maar hij pakte ook zijn eigen kantoor aan.
Guido Goudmit is een gedreven man met een groot groen hart. Hij houdt zich al veertig jaar bezig met energie besparen en energie opwekken. “Toekomstbestendig noem ik het. We weten wat een pand nu verbruikt, maar hoe zit dat over tien jaar? Kijk maar terug in de tijd en projecteer dat in de toekomst. Het is zonneklaar dat we het energieverbruik drastisch moeten verminderen. En de energie die we nodig hebben, zullen we op milieuvriendelijke manieren op moeten wekken.
Meer opwekken
Goudmit is op allerlei manieren bezig met energie. Hij adviseert bedrijven en overheden, initieert en trekt projecten, is aanjager en pleitbezorger. En met resultaat. Als we hem spreken zit hij net in de (elektrische) auto. “Ik was bij een architect. We gaan een kantoorpand ombouwen en uitbreiden. Er komen 80 luxe energie positieve woningen in. De Sint Maartens Kliniek in Nijmegen is net klaar, er zijn plannen voor het Maastheater en het Luxor Theater in Rotterdam, maar daar is nog geen groen licht voor.”
Onder energie positief verstaat Goudsmit dat een pand meer energie opwekt dan het zelf nodig heeft. “Het teveel kan worden gebruikt voor de energievoorziening van monumenten, maar ook voor de buitenruimte, zoals bijvoorbeeld (openbaar) vervoer en straatverlichting. Dat moeten we allemaal gaan afdekken met de energie die energie positieve gebouwen terugleveren.”
Kantoorpand Energiek
In Amstelveen staat het kantoorpand van Guido Goudsmit. Onlangs is het totaal gerenoveerd en energie positief gemaakt. Het verschil is enorm: het elektriciteitsverbruik was 300.000 kWh per jaar. Na realisatie wordt er jaarlijks 120.000 kWh terug geleverd. Het gasverbruik was 60.000 m3 per jaar en is nu 5.000 m. Dit betekent ook een verminderde CO2-uitstoot van 320.000 kilo per jaar. Sinds de renovatie heet het pand: Energiek.
Onder andere de volgende aanpassingen zijn gedaan:
- De zuid, oost- en west wanden zijn grotendeels bedekt met 640 stuks dunne film zonnepanelen. Deze panelen lenen zich beter voor verticale plaatsing en bieden tevens een hoger rendement. Een groot deel van deze panelen (285 stuks) is zodanig geplaatst dat deze panelen ook als zonwering dienen, zodat de temperatuur in de kantoren lager blijft en er minder gekoeld behoeft te worden.
- HR ++ glas in het gehele gebouw.
- Het dak is volledig voorzien van hoog rendement Bifacial zonnepanelen. De instraling op de achterzijde verhoogt het rendement.
- Alle zonnepanelen kregen Solar Edge Optimizer’s (3-7 % hogere opbrengst).
- Plaatsing van stille windmolens op het dak.
- Alle ruiten aan de zuid- en westzijde worden van warmte-werend folie voorzien.
- Nieuwe HR ketels die pas aanslaan bij temperaturen onder de -0 C.
- Een hoog rendement luchtbehandeling kast met warmte en koude terugwinning, 80 % efficiënt en een COP van 4.0, die per etage Co2-gestuurd wordt om het gebruik zo laag mogelijk te houden.
- Een warmtepompsysteem voor de verwarming van het hele pand.
- Thermostaatkranen op alle radiatoren in alle kantoren.
- Tijdklok gestuurde warmtepompboiler voor warm water toiletgroepen.
- Laadpunten voor elektrische auto`s en voor elektrische fietsen.
In deze rubriek is eerder verschenen:
Installatieproject van de maand: ‘Iedereen een eigen mini-lbk’
Installatieproject van de maand: ‘All-electric’