App laat installateur systeemoplossingen zelf labelen

Hub Redactie
Hub Redactie
21 oktober 2015
2 min

De app met rekentool is ontwikkeld in opdracht van brancheorganisatie UNETO-VNI. De rekentool stelt de installateur in staat om heel eenvoudig het systeemrendement te berekenen. De fabrikanten zijn immers allemaal klaar voor ErP en hebben gegevens beschikbaar van de componenten die zij op de markt brengen.

Database

De stichting 2BA die de database beheert van alle handels- en productgegevens, heeft de fabrikanten gevraagd alle benodigde informatie aan te leveren over het energiegebruik van hun producten. Op basis van deze gegevens heeft Isso, het kennisinstituut voor de installatiesector, de rekentool gemaakt. Dat is gebeurd volgens de rekenregels in de Europese Richtlijn. Met de rekentool kan een label worden afgegeven dat grote gelijkenis vertoont met het label dat we al kennen van witgoed en auto’s.

Het label is sinds 26 september verplicht voor alle verwarmingsproducten met een vermogen van minder dan 70 kW én voor systeemoplossingen. De app vraagt de installateurs om de gegevens van de afzonderlijke componenten die zij in hun offerte willen opnemen in te voeren. Vervolgens berekent de tool het systeemrendement en het bijbehorende label.

Snel inzicht

Een groot bijkomend voordeel van de rekentool is dat de installateur zijn klanten snel inzicht kan geven in de energieprestaties van de afzonderlijke componenten. Wanneer een klant gebruik wil maken van een goedkoop onderdeel, wordt meteen inzichtelijk wat de gevolgen hiervan zijn op het energiegebruik van het totale systeem. Ook heeft de installateur een effectief wapen tegen de pogingen van de fabrikant om de klant te verleiden. De installateur kan de beweringen met betrekking tot het energiegebruik in één oogopslag checken.

Ingedekt

UNETO-VNI geeft installateurs het dringend advies gebruik te maken van deze app, want hiermee voldoen zij aan hun wettelijke plicht. De brancheorganisatie verwacht niet dat de Inspectie voor de Leefomgeving installateurs die nog geen systeemlabel afgeven zo kort na de invoering zal beboeten. Maar, mocht een klant in de toekomst beweren dat hij nooit een energielabel heeft ontvangen, dan weet de installateur zich nu in elk geval ingedekt. Installateurs die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie kunnen de app gratis downloaden op de site van UNETO-VNI.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen