De Royal Society of Chemistry organiseert sinds een aantal jaar de Emerging Technologies Awards. Met deze awardshow wil de RSC innovatieve technologieën van de toekomst in de kijker zetten en aandacht vragen voor het belang van duurzaamheid. Uit meer dan honderd inzendingen koos een jury bestaande uit experts uit de industrie de ontwikkelaars van de thermische warmtepomp als winnaar in de categorie `Energie & Duurzaamheid`.
Bruikbare warmte tot 220 graden
De chemische warmtepomp maakt het mogelijk om de restwarmte, die vooral op industrieterreinen verloren gaat, opnieuw te gebruiken. Volgens de ontwikkelaars van de pomp is het doodzonde dat die industriële warmte op grote schaal verloren gaat, aangezien er met slechts 10 ervan alleen al binnen Europa 6 miljoen gezinnen van warmte kunnen worden voorzien. De chemische warmtepomp gebruikt restwarmte tussen de 75 en 150 graden en zet dit om in bruikbare temperaturen tot 220 graden.
Warmtepomp is energie-efficiënt
Thermisch gedreven warmtepompen zijn veel energie-efficiënter dan alle andere conventionele warmtepompen. Ze verbruiken slechts 2 procent elektriciteit tegenover conventionele warmtepompen, die meer dan 30 procent elektriciteit verbruiken voor dezelfde hoeveelheid energie. Het gebruik van thermisch gedreven warmtepompen heeft het potentieel om de industrie CO2 uitstoot met 10 procent te verminderen.
Volgens de Universiteit Gent en Caloritum zijn er vele toepassingen mogelijk. De ontwikkelaars zien volop kansen in de voedingsindustrie, papierverwerking en procesindustrie. Caloritum bouwt op dit moment aan een eerste industriële installatie.